Welkom op de website van Parochie Verband IJsselvallei
 
Epe Vaassen De Vecht Twello Bussloo Klarenbeek Loenen - Eerbeek Home
 
 


Kerkhof


terug naar boven

De geschiedenis van het parochiële kerkhof , gelegen tegenover de kerk, voert terug tot in de 19e eeuw. Pastoor Johannes van Haaren nam het initiatief tot de aanleg ervan in 1873. Hij is zelf de eerste pastoor geweest die er is begraven in 1874.
In 1905 vierde de toenmalige pastoor G.P. Wolff zijn 25-jarige pastoraat in Vaassen. Ter herinnering hieraan schonken de parochianen het grote kruis op het kerkhof, gemaakt door de Industrie te Vaassen.
Op dit kerkhof mag sinds de tachtiger jaren van de vorige eeuw niet meer worden begraven. Er is alleen nog één inlage mogelijk bij bestaande graven met inlage recht.

terug naar boven


terug naar boven

In 2005 bestond de parochie St. Martinus Vaassen 150 jaar. Bij die gelegenheid was een van de bezinningsmomenten de onthulling van een monumentje voor de naamloos begraven kinderen. Tot in de jaren zestig van de vorige eeuw mochten levenloos geboren kinderen niet in gewijde grond worden begraven. Zij waren immers niet gedoopt. Dit heeft destijds veel verdriet gedaan, hetgeen heden nog vaak voelbaar is. Inmiddels zijn de gedachten hierover gelukkig veranderd en is er alsnog een monumentje ter nagedachtenis geplaatst met het motto: "Als een bloemknop gegaan, bij God tot bloei gekomen".

terug naar boven


terug naar boven

In 2014 is een werkgroep begonnen om het kerkhof op te knappen. Van diverse overledenen, die hier begraven zijn, wonen de nabestaanden niet meer in Vaassen. De werkgroep heeft aanvankelijk de zorg voor deze graven op zich genomen, maar gaandeweg zijn vele grafmonumenten, die waren scheefgezakt, inmiddels recht gelegd. Daarnaast zijn losliggende onderdelen gelijmd en opnieuw gevoegd en zijn deze monumenten schoongemaakt.

terug naar boven

De Wanenk
Vanaf 1989 worden overleden parochianen begraven op het gemeentelijke kerkhof De Wanenk aan de Oude Apeldoornseweg 60.

Inlichtingen: Gemeente Epe, telefoon: 014 0578 (zonder kengetal)

terug naar boven

Links van het hoofdpad bevindt zich het katholieke gedeelte van de begraafplaats, waarvan u hieronder enige foto 's aantreft.

terug naar boven


terug naar boven


terug naar boven

 
© 2012 Franciscus en Clara parochie